Home Ure BUUR cph – endnu et dansk ur-koncept, som dog ikke er som de andre

BUUR cph – endnu et dansk ur-koncept, som dog ikke er som de andre

by Nicolai Klingenberg

BUUR cph – dansk håndledssatsning til tiden

Det er ikke første gang, at vi skal omkring et dansk ur-eventyr med iværksætter islæt, men det gør det ikke mindre spændende. Thomas Buur står bag Buur cph, og han har drømt om at blive selvstændig i årtier. En idé om bog røg i skraldespanden, men så dukkede der en anden idé op, som nu er blevet en realitet. Læs med – og hold øje med det hele…

BUUR cph

TUNGL WATCH hedder modellen her fra BUUR cph – og der er flere modeller i spil.

Thomas – du har kastet dig ud i ur-eventyret BUUR cph. Hvad skyldes det?
– Jeg har altid gerne ville være selvstændig, og for et par år siden fik jeg endeligt en idé, som jeg mente havde gang på jord, og som jeg ville elske at arbejde med. I bund og grund handler det om friheden til at kombinere en kærlighed til og en fascination for ure (gerne de sjældne) med min trang til at skabe noget.

BUUR cph

Multiscale Watch – en quartzdrevet chronograph-laban

Men hvad er din baggrund egentlig?
– Jeg er uddannet MSc EU Business & Law, men jeg skal være ærlig og sige, at der aldrig var en plan med netop den uddannelse. Jeg vidste allerede efter gymnasiet, at jeg på et tidspunkt gerne ville være selvstændig, men jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne studere, indtil jeg fik den rigtige idé. Det tog så knap 20 år mere end forventet, før den kom.
Men jeg har prøvet lidt af hvert, i meget forskellige brancher, så jeg føler mig udmærket klædt på til at prøve kræfter med at starte min egen virksomhed.

BUUR cph

Meeresforscher – modellen måler i øvrigt 40 millimeter og fås med urskiver med andre farver

Meeresforscher med blå urskive

All right – kan du beskrive vejen fra idé til nu?
– Idéen er udsprunget af et fejlslået projekt om at skrive en bog eller et værk om de ukendte, men gode ure med spændende komplikationer, man kunne få for under 5000 kroner. Det skulle handle om hedengangne eller mindre kendte urmærker som Universal Genève, Lemania, Chronographe Suisse, Record, Wakmann, Wittnauer, Helbros og Zodiac.

Som tiden gik blev det efterhånden svært at finde gode eksempler på disse ure, som kunne erhverves i en fornuftig stand til den bestemte maks-pris. Desuden gik det op for mig, hvor specialiseret vintage-ur-markedet var blevet. Jeg ville ikke kunne levere en troværdig bog, som kunne agere pejlemærke for de nye vintage-fans.

Men himmelflugten på de fine gamle ure åbnede markedet op. Måske kunne jeg lave ure, som havde de samme karakteristika, som urene i 40-50-60’erne til en lidt lavere pris og i en lidt mere nutidig størrelse og lidt bedre holdbarhed.

Værkerne kommer selvsagt udefra – men hvad har din rolle være i projektet? 
– Jeg er idéman og chefdesigner. Alt kommer lige nu fra mig.

Først fandt jeg de urværker, som skulle bruges. Dem kan man finde på i producentens hjemmeside. Jeg fandt mine værker hos ETA og Ronda som begge ligger i Schweiz. Herefter forsøgte jeg mig i MS Paint (ja, gode gamle Paint) at tegne skiverne baseret på de tekniske tegninger, jeg havde fundet. Resultaterne var elendige, men jeg viste dem til en arkitektven sammen med 50+ fotos af mine inspirations-ure, hvor jeg nøje havde cirklet og beskrevet, hvilke detaljer der skulle overføres til hvilke skiver. Efter lidt ”frem og tilbage” nåede vi frem til nogle skiver og kasser, som nogenlunde repræsenterede det, jeg gerne ville lave.

Nu skulle jeg finde en producent til prototyperne og nåede frem til et firma med base i Hong Kong, som også kunne lave ure i Schweiz, og så startede jeg forfra med at vise billeder, pege og fortælle. Til sidst, efter nogle kampe, nåede vi frem til et resultat, som jeg er meget glad for.

buur cph

Jeg er aldeles begejstret for den blå urskive på Tungl modellen – Tungl betyder i øvrigt måne på islandsk


Heldigvis har jeg et godt netværk, som kan hjælpe mig med hjemmeside, SEO, fotografi, SoMe, forretningstrategier og meget andet. Der er mange som finder projektet interessant, og som gerne vil hjælpe mig på vej, og det er lige så vigtigt som alle de gode idéer.

Hånden på hjertet – der er mange, der forsøger sig med nye urbrands. Hvad kan du – og dine ure – som de andre ikke kan?
– Jeg hæfter mig ved, at mine ure er mindre end de fleste andre nye ure, og så synes jeg selv, at mine ure skiller sig ud (designmæssigt) fra det meste af det, der bliver lavet i dag. Jeg har forsøgt at lave ure som både ser elegante ud, men som kan tåle et dyk i havet.

Jeg bliver glad og lettet når jeg en gang om måneden gennemsøger markedet for at se, om der er andre ur-mærker med præcis min vision, og jeg så ikke kan finde dem. Hvis jeg ikke kan finde dem, så kan kunderne nok heller ikke tænker jeg. Og så er jeg alene med mine designs og specifikationer.

buur cph

Cremefarvet Tungl model – forven månesfast, ugedag og dato

Stort set alle urene har et ældre look og en konservativ størrelse – men du anvender quartzværker?
– Pris, pris, pris. Tanken var, at hvis jeg lavede et mekanisk månefase-ur med schweizisk værk, så ville min pris overstige eller komme alt for tæt på et vintage månefase-ur.
Quartz-værkerne giver mig mulighed for at tilføje nogle komplikationer, som enten er anvendelige, eller som bare ser flotte ud, samtidig med at jeg holder prisen i et fornuftigt leje. 

Man kan nok godt sige at jeg valgte Schweizisk quartz over kinesisk mekanik.

Det store spørgsmål: Kommer der noget mekanisk?
– Ja, det er bestemt planen. Jeg arbejder allerede nu på idéer til mekaniske ure, hvor jeg vil lege lidt med de muligheder, som urets mekaniske opbygning tillader.

BUUR cph

Forvent ankomst omkring jul – jeg krydser fingre

Kigger man forbi din hjemmeside, vil man erfare, at shoppen endnu ikke er åben. Hvornår vil folk kunne handle et ur hos dig?
– Efter udviklingen af prototyperne skal jeg nu i gang med det, som ligger længst fra min comfort zone, nemlig salg eller funding. Det er ingen hemmelighed, at det er dyrt at starte en produktion af ure op, og tre forskellige ure koster så tre gange så meget.
Det kan godt ende med en Kickstarter-kampagne, og sådan en skal forberedes godt, når man beder om en million kroner. I bedste fald kan man købe et ur til jul.

buur cph

Fra arbejdsbordet

Og hvad vil de koste fra?
– Priserne ligger på omkring 4000 kroner, og så får man et ret flot læder-rejse-etui til uret i stedet for den klassiske æske.

Og hvad er planen egentlig med BUUR cph?
– Planen er, at sælge så mange ure, at det giver mig mulighed for at modificere de ur-værker, jeg sidenhen skal købe. Der skal nemlig lidt volumen til. Så vil jeg kunne lave præcis de ure, jeg gerne vil lave og skal ikke indrette mig efter, hvad producenterne har til rådighed på hylderne. Jeg går efter at få frit spil på ur-skiven.

buur cph

Lænke er også en mulighed – Tungl måler 38 millimeter

Hvordan ser det ud med servicemuligheder, hvis et ur måtte opføre sig uterligt?
– Et BUUR ur skal være omfattet af samme garanti og reklamationsrettigheder som for eksempel Tissot eller Longines. Hvis et uterligt ur fejlagtigt kommer igennem kvalitetskontrollen og bliver solgt, skal det kunne byttes eller returneres.

Men hov – hvad rummer din egen ur-samling?
– Mine egen beskedne ur-samling består af en række ret små ure:
Girrard-Perregaux fra 1949 (calatrava-agtig), 
Omega Geneve fra 1970’erne, Jules Jürgensen fra 1970’erne (som ikke virker, fordi jeg selv har pillet ved det), Citizen Bullhead sikkert også fra slut 1970erne (et klumpet og top-tungt ur viste det sig) og så et klassisk billigt Casio digital-ur.

BUUR cph

Fra skyerne

Skal samlingen skippes videre, når nu du har skabt dit eget brand?
– Nej, dem beholder jeg. Jeg kommer nærmere til at udvide samlingen. Der mangler et Universal Genève, som er mit yndlingsmærke, når vi ikke taler Patek Philippe, Vacheron Constantin og udvalgte F.P. Journe.

Der mangler også et ’Dirty dozen’ og et Rolex 1016… der mangler faktisk mange.

Hvad mener du, at enhver M/K bør vide om tiden som fænomen?
– Uha, nu bliver det filosofisk. Jeg er hverken religiøs eller troende, så for mig er tid noget, vi skal bruge fornuftigt, fordi vi ved ikke, hvor meget vi har af den – og vi får ikke en chance mere. Jeg mener for eksempel, at jeg bruger min tid fornuftigt ved at forfølge en drøm om at starte min ur-virksomhed, og som bonus lærer jeg mine børn i processen, at de har alle muligheder for at skabe et godt liv med den tid, de har til rådighed. De skal bare bruge tiden fornuftigt, og sørge for at de laver noget, de elsker at lave.

buur cph

En flot kvartet

Og om ure?
– Ure er små finurlige stykker mekanik, som enten er flotte, har et formål eller kan begge dele. Hvem har brug for at vide, hvilken fase månen er i, eller at måle en hastighed ved hjælp af en skala på et ur? Det er der nok ingen, der har, men det er flot, det er matematisk, og det et stykke ingeniørkunst, som man kan bære på armen. Og så er det fedt at kunne se, hvad klokken er uden at hive sin telefon op ad lommen.

Slutteligt – hvad har været det mest udfordrende samt spændende ved projektet til dato?
– Det er udfordrende at udvikle tre produkter med folk, der sidder seks tidszoner væk, og som har en helt anden tilgang til problemløsning end dig selv. Det spændende ligger i alle de nye idéer, der fremkommer af at løse problemer.
Derudover bliver det jo bare fantastisk at holde mine egne tegninger fra Paint op mod det endelige ur, og så glæde sig over, at første etape er gennemført tilfredsstillende.

buur cph

Sort chrono med brun læderrem – Multiscale måler i øvrigt 38 millimeter og har split-time funktion

Tre hurtige til Thomas Buur:

Hvad byder din sommer på, når det ikke skal handle om ure?
– Jeg skal på sommerferie med familien til Mallorca, hvor min far har et dejligt hus. Men det skal nu alligevel mest handle om ure henover sommeren.

Må vi se et hverdagsfoto fra din telefon uden ur-relation og høre lidt om motivet?
– Da der stort set kun ligger screenshots af ure samt billeder af mine børn på min telefon, må det blive et billede af en far-datter tur i Rundetårn. Der er langt op for små 4-årige ben, så det er vigtigt at have en snack med. Og ja, jeg har selv taget billedet og prøvet at få det til at se ud som, om en anden tog det.

buur cph

Fra telefonen

Slutteligt – hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– Nu skal jeg passe på, da min kone laver alt maden hos os (ja-ja så rydder jeg op). Men et mindeværdigt måltid for hele familien må være i februar på vores tur til Thailand, hvor pigerne fik en banana-split til aftensmad, og min kone og jeg hostede os igennem en stærk ret, som tjeneren havde advaret os imod. Moralen må være, at man skal tage et godt råd, når man får det. Især når det kommer fra en tjener i Bangkok.

Buur cph har hjemmeside her og er på Instagram her

Der er mange flere ur-artikler på My-Pleasure.dk her
Facebook og My-Pleasure.dk her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk