Home Karismatiske mænd Manden der vil leve i 500 år – del 1 af 2

Manden der vil leve i 500 år – del 1 af 2

by Nicolai Klingenberg

Den 26. oktober 1934 blev Kurt Klaus født, og på daværende tidspunkt vidste hverken han eller urfirmaet IWC, at de to ville blive en uadskillelig duo, til døden dem skiller – og i flere hundrede år derefter. Årsagen er en evighedskalender. Mød manden bag mesterværket, der stadig arbejder med ure, selvom han officielt gik på pension for mere end ti år siden.

Jeg havde fornøjelsen af at interviewe Kurt Klaus for et par år siden - omdrejningspunktet er ure, og dermed er hans ord stadig aktuelle.

Der er langt fra Skovshoved til Schweiz – afstanden er cirka lige så stor som forskellen mellem fisk og eksklusive ure – men ikke desto mindre er scenen sat i den tidligere fiskerby på Sjælland, lidt nord for København. Skovshoved Hotel har nemlig en helt særlig gæst boende for en kort bemærkning, og gæsten er den schweiziske urmager Kurt Klaus, der har lagt vejen forbi Danmark. Han og IWC har været på besøg hos en kunde, der havde samlet sine nærmeste urinteresserede venner, der alle skulle opleve legenden Kurt Klaus. Der kunne spørges til alt mellem himmel og jord, og det var muligt at rode med medbragte ure under kyndig instruktion fra hr. Klaus. Den slags arrangementer er forbeholdt de bedste kunder hos IWC, og turen går da også videre til Gøteborg og Stockholm samme dag – og ugen før var det Asiens big buyers, der fik besøg.

Status quo trods otium
Kurt Klaus blev født og voksede op i den østlige del af Schweiz, hvor han boede, indtil værnepligten lagde beslag på hans tid og førte ham til den vestlige del af landet. Efter endt værnepligt gik turen til en urmagerskole, og fire år senere vendte Kurt Klaus tilbage til sin hjemstavn, hvor IWC’s hovedsæde også ligger, og der bankede han på døren. I januar 1957 begyndte Kurt Klaus i sit job hos IWC. ”œMine første opgaver var at samle urværker til alle mulige typer af ure – lommeure, dameure og små ure – alt sammen for at lære IWC’s mærkesager at kende”, husker Klaus tilbage. Og mærkesagerne er dengang som nu kvalitet og præcision. Officielt gik Kurt Klaus på pension i 1999, men lysten driver værket – i bogstaveligste forstand. ”œJeg arbejder ikke længere i research- og udviklingsafdelingen, hvor jeg ellers havde min faste plads i 30 år – nu er det mere på egne præmisser og mindre stressende. Og så er det hemmelige projekter”, afslører Kurt Klaus. Til gengæld afslører han intet om, hvad det er for hemmeligstemplede projekter, han arbejder med. ”œJeg kan sige så meget, at det er en ny funktion, der aldrig er set før, og du må vente til 2010 eller 2011, før vi løfter sløret”, lyder det med et smil fra legenden.

En skøn trio fra IWC – her er det Da Vinci Automatic, Da Vinci Chronograph og Da Vinci Perpetual Calendar Edition Kurt Klaus. Der findes langt flere modeller, versioner og variationer i sortimentet, som også tæller mere sportslige ure – særligt Aquatimer modellerne har vundet mange hjerter hos dem, der har hang til et mere sporty look.

Den sagnomspundne kalender
For 28 år siden begyndte Kurt Klaus at udvikle den til dato mest avancerede urfunktion. Evighedskalendere er set før, men Klaus har blandt andet gjort håndteringen mere simpel. ”œDen første gang, kalenderfunktionen blev præsenteret, var i 1985, og på daværende tidspunkt anvendte vi ikke computere til at tegne eller udregne – det foregik i hånden og med hovedet som hjælper”, erindrer Klaus. Kalenderen er da også et vidunderværk – via finmekanik, tandhjul og fjedre holder uret blandt andet styr på månefaser, måneder, ugedage, årstal og naturligvis tiden. Årstalsvisningen består af fire cifre, og uret leveres med såkaldte ”˜century plates’, som udskiftes, når vi når år 2200, 2300 og 2400 – med andre ord er der tale om et ur, der vil overleve i generationer. Der er desuden blevet lavet 600 særlige Da Vinci Perpetual Calendar Edition Kurt Klaus – 500 i rødguld, 50 i hvidguld og 50 i platin, hvoraf Kurt Klaus bærer nummer 1.

Selvom vi skriver 2011, er det stadig de stolte og gamle traditioner, der kendetegner finere ure – her samles alt med rolig hånd i så godt som sterile omgivelser. På bagsiden af Kurt Klaus’ Da Vinci-modeller findes manden selv som indgravering – i dette tilfælde det første ur i en serie på 1.000 eksemplarer.

Mere ville have mere
Udviklingen fortsætter, til trods for at man har svært ved at forestille sig, hvad det næste kan blive – urfirmaerne sætter dog en ære i konstant at udvikle forbedrede funktioner, nye kombinationer eller hemmelige funktioner som den, Kurt Klaus pønser på i de lukkede gemakker. ”œEfter min mening vil den kommende tid ikke byde på mere komplicerede ure, men snarere nye eller forbedrede funktioner, hvor kunderne vælger et ur med deres yndlingsfunktion frem for at have dem alle i et ur. Og med henblik på design, så har trenden på det sidste været, at jo større uret var, jo bedre. Hos IWC følger vi dog ikke trends – vi skaber dem”, lyder det alvorligt fra Kurt Klaus. Størrelsen vil dog ikke vokse yderligere, da Klaus og co. mener, at de 46,2 millimeter, som det største ur måler, er rigeligt. Summa summarum: Fremtiden vil ganske givet byde på nye eller forbedrede funktioner i moderate størrelser – og antallet af funktioner i hvert enkelt ur vil ligge på et lavere niveau, men stadig i sublim kvalitet. Less is more, om man vil ”¦

–Læs anden del af interviewet i morgen–

Skal du lige have et par spottede IWC ure? Så kig på det her indlæg, hvor et Pilot’s Watch Chronograph og et IWC Big Pilot blev spottet på en og samme dag. Der er dømt rødguld og stål i øvrigt.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk